1.1 C
София
събота, февруари 27, 2021
Начало България Стойчо Кацаров: Има система за електронни рецепти, но кабинетът не желае да...

Стойчо Кацаров: Има система за електронни рецепти, но кабинетът не желае да я ползва

Не сме подготвили здравната система не просто последните месеци, а и в годините преди това. Днес говорим за потребността да имаме електронна рецепта, електронно направление… В нашата страна частният сектор изгради такава система, която функционира добре и е от около година. Правителството не желае да я ползва. Възложено е на държавна фирма да направи нова. Наливат се пари, при положение, че системата може да се ползва безвъзмездно. Кабинетът знае за нея. Лично съм поставял въпроса пред зам.-министри на здравеопазването.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш зам.-министър в МЗ.

„Грешка е да се разчита единствено на PCR тестовете. Важно е те да бъдат направени безплатни. 120 лева са непосилни за голяма част от хората и те остават без тестове. Важен е и начинът, по който тези инфекции се отчитат. Има много стара наредба за регистрация на заразни болести, но коронавирусът не се отчиташе по този ред. Правителството няма нужната информация за инфекцията в страната“, посочи още Кацаров.

По думите му могат да се предприемат много простички и доста ефективни мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас. Сред тях са миене на улиците, за да не се вдига прах и да не се пренася заразата с помощта на аерозолите.

„Проблемът на пациентите е, че липсва ясно очертана пътека за хората с оплаквания, подобни на заразените с коронавирус. Не е много ясно за хората къде трябва да отидат и каква медицинска помощ могат да получат. Липсва организация на целия процес, действа се стихийно, кампанийно. Хвърлят се едни пари на едно място, после на друго място, без дори да се оцени какъв е ефектът от бързо нахвърлените мерки“, обясни още Кацаров.

„Може да се увеличи и броят на автобусите и влаковете… Ако хората са наблъскани, много важно, че носят маски“, посочи още Кацаров.

„Разкриването на легла за лечение на COVID болни във всички болници по заповед на министъра е в нарушение на медицинските стандарти. Това е в нарушение на националната здравна карта. Медицинските стандарти изискват определен вид специалисти да работят, а те ги няма в тези звена. Националната здравна карта забранява да се откриват нови отделения и нови дейности. Дори здравната каса няма право в момента да сключи договор с такъв тип структури. Ние нямаме отговор на въпроса кой ще плати лечението на пациент, настанен в болница, която досега не е имала COVID отделение и въобще не е имала договор със здравната каса за тази клинична пътека“, посочи още д-р Кацаров.

По думите му има голям проблем не просто с анализа на самите тестове и кои от положителните проби са на новооткрити случаи, а и с проследяването на контактните лица.

„РЗИ не може да проследи карантинираните. 3800 е числото на положителните днес. Между 5 и 10 контактни се предполага, че има този човек. РЗИ има ли капацитет да проследи 40 хиляди души? Трябва правителството да го направи“, заяви д-р Кацаров и допълни:

„Ако не карантинираме контактните, безсмислено е да се тества. Не можем да прекъснем предаването на вируса“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ

Тежки рестрикции предлага НОЩ заради коронавируса. Ще важат поне до Коледа

Тежки рестрикции предлага Националният оперативен щаб, стана ясно по време на извънреден брифинг на Министерския съвет. Здравният министър Костадин...

Бил Гейтс прогнозира нова пандемия след три години

снователят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира, че след три години може да възникне нова пандемия за човечеството. Той разговаря...

Част от учениците от 5 до 12 клас се завръщат в училище днес

От днес учениците от 5 до 12 клас трябва да се завърнат в класните стаи според заповедта на министъра на здравеопазването.

Десислава Атанасова: Може би ще спечелим изборите

Може би ще спечелим изборите с това, че сме спазили обещанията си и ангажимента си към тези, които са ни избрали. Това...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ефр от запаса Николай Николов on Връщат казармата догодина?
Красимир Киров on Връщат казармата догодина?
Млад меринджей on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?