1.1 C
София
събота, февруари 27, 2021
Начало Свят Американците гласуват днес за президент и Конгрес

Американците гласуват днес за президент и Конгрес

В Съединените щати гласуват днес за президент и Конгрес. Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане в Белия дом или на негово място да дойде демократът Джо Байдън.

Президентските избори в САЩ са непреки и са в един тур.

Въпреки че отбелязват на бюлетината името на предпочитания от тях кандидат за президент, а също и за вицепрезидент, избирателите всъщност гласуват за 538 електори – изборни делегати от партиите във всеки отделен щат, които на свой ред избират президента. За да спечели вота, един кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство от гласовете на електорите, т. е. 270.

Всеки щат носи определен брой електорски гласове, най-много – 55, са в най-многолюдния щат Калифорния. Броят се получава, като се събере броят на конгресмените от съответния щат в Камарата на представителите (който варира според населението на щата) с броя на сенаторите (по двама за всеки щат).

Кандидатът, спечелил най-много гласове в даден щат от народния вот, печели гласовете на всички местни електори. Само два щата правят изключение от правилото „победителят взима всичко“ – Мейн и Небраска.

Въпреки че не е отделен щат, федералният кръг Колумбия, където се намира столицата Вашингтон, има трима електори (но нe е представен в Камарата на представителите и в Сената).

Тази година се очаква много висока избирателна активност.

Предварителното гласуване е рекордно, тъй като много избиратели предпочитат да пуснат бюлетината си отрано, за да избегнат тълпите в самия изборен ден в разгара на пандемията от коронавирус. През 2016 г. правото си на глас упражниха 138 милиона американци.

Освен за президент, американците ще гласуват и за подновяване на състава на Конгреса. Ще бъдат избрани 35 нови сенатори в 100-местната горна камара.

Подновен ще бъде целият състав на 435-членната долна камара на Конгреса. Сега демократите контролират Камарата на представителите, а републиканците – Сената.

В САЩ ще гласуват още днес за щатски законодателни събрания и различни изборни длъжности (включително за губернатори на 13 щати и територии), както и на местни референдуми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ

Тежки рестрикции предлага НОЩ заради коронавируса. Ще важат поне до Коледа

Тежки рестрикции предлага Националният оперативен щаб, стана ясно по време на извънреден брифинг на Министерския съвет. Здравният министър Костадин...

Бил Гейтс прогнозира нова пандемия след три години

снователят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира, че след три години може да възникне нова пандемия за човечеството. Той разговаря...

Част от учениците от 5 до 12 клас се завръщат в училище днес

От днес учениците от 5 до 12 клас трябва да се завърнат в класните стаи според заповедта на министъра на здравеопазването.

Десислава Атанасова: Може би ще спечелим изборите

Може би ще спечелим изборите с това, че сме спазили обещанията си и ангажимента си към тези, които са ни избрали. Това...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ефр от запаса Николай Николов on Връщат казармата догодина?
Красимир Киров on Връщат казармата догодина?
Млад меринджей on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?