1.1 C
София
вторник, ноември 24, 2020
Начало България Жена осъди РЗИ заради 14-дневна карантина

Жена осъди РЗИ заради 14-дневна карантина

Жена спечели дело срещу столичното РЗИ след принудителна 14-дневна изолация. Решението е на Административния съд в София, съобщи Нова телевизия.

От делото става ясно, че жената, която съди здравните власти, отишла за рутинен тест, тъй като колега от работата й бил болен. Резултатът й излиза „отрицателен”, след което получава втори, този път „положителен”. Според правилото обаче, в Информационната система се вписва само положителният резултат на база, на което тя автоматично е трябвало да се изолира.

„Един от основните мотиви в решението на Административния съд е,че има два различни теста. И съответно РЗИ е бил длъжен да извърши трети тест, за да се провери кой от двата резултата е достоверен”, обясни адвокат Мариана Митова.

Тъй като това не е било направено, жената изкарва у дома 14 дни в изолация, без на практика да знае дали наистина е носител на вируса. А адвокатите са категорични – дори в ситуацията на пандемия, хората трябва да имат право на избор.

Това обаче се оказва един от многото подобни случаи, за които вече се водят дела. С телевизията се свързва друг потърпевш, който се оказва в същата ситуация. Георги Георгиев в момента е в изолация, след положителен тест за COVID-19. Въпреки че само ден след него, си направил втори тест, който излязъл отрицателен. Здравните власти взимат под внимание само положителния.

Заради нанесените големи финансови загуби, Георги също се е обърнал към адвокат. Защитничката му обаче е категорична – дори да спечелят делото, решението ще излезе много, след като изолацията му вече е приключила.

Към този момент няма отговор от здравните власти, а в Закона продължава да е записано, че на задължителна 14-дневна изолация подлежи всяко лице, дало положителна проба. Дори след това да има няколко с отрицателен резултат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ

Тежки рестрикции предлага НОЩ заради коронавируса. Ще важат поне до Коледа

Тежки рестрикции предлага Националният оперативен щаб, стана ясно по време на извънреден брифинг на Министерския съвет. Здравният министър Костадин...

Бил Гейтс прогнозира нова пандемия след три години

снователят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира, че след три години може да възникне нова пандемия за човечеството. Той разговаря...

Част от учениците от 5 до 12 клас се завръщат в училище днес

От днес учениците от 5 до 12 клас трябва да се завърнат в класните стаи според заповедта на министъра на здравеопазването.

Десислава Атанасова: Може би ще спечелим изборите

Може би ще спечелим изборите с това, че сме спазили обещанията си и ангажимента си към тези, които са ни избрали. Това...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ефр от запаса Николай Николов on Връщат казармата догодина?
Красимир Киров on Връщат казармата догодина?
Млад меринджей on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?