1.1 C
София
четвъртък, октомври 22, 2020
Начало Анализи Бивш шеф в СДВР: Жената с бялата кола извърши редица нарушения

Бивш шеф в СДВР: Жената с бялата кола извърши редица нарушения

Генерал Валери Григоров – бивш шеф на „Гранична полиция“ и дългогодишен началник на „Охранителната полиция“ в СДВР, коментира пред БНР инцидента от понеделник вечерта пред румънското посолство. Тогава жена с бял автомобил, в който се возеха и двете й малки деца, се вряза сред протестиращите, а те от своя страна счупиха предното стъкло и фаровете на колата.


„Водачът, в условията на член 20 от Закона за движение по пътищата, е длъжен да съобрази пътните условия, метеорологичните условия и всички онези фактори, които влияят върху безопасността за движение на автомобила. Водачът на моторно превозно средство е извършил редица нарушения, с които е допуснал да влезе в кръстовището и в множеството от хора. Оттам трябва да се започне казусът…“, категоричен е бившият началник в СДВР.
Според него другата гледна точка е това, че МВР е длъжно, съгласно член 14 алинея 1 точка 5 от Закона за МВР, да осигури охрана на обществен ред на всички мероприятия, които са на обществено място, и особено на мероприятия, които са със събиране на множество хора.


„Това е нещо, което МВР очевидно не забелязва, не прави и то е тенденция. Това поведение на бездействие от страна на МВР е обяснимо само и единствено с това, че те много политически започват изборно да предприемат конкретни действия“, обясни ген. Григоров.


Според него във ведомството „са били длъжни да знаят“ за протеста пред румънското посолство, защото, по закон от МВР са длъжни да охраняват обществен ред при провеждане на масови мероприятия.

„Там не се казва дали масовите мероприятия са санкционирани или несанкционирани. Щом са на публично място, те са длъжни да го направят“, добави бившият полицейски шеф.
И доразви тезата си:

„В такъв случай, като не са им известни наркодилърите, затова ли ги подминават в кварталите „Христо Ботев“, „Факултета“ и „Модерно предградие“? Защото би следвало наркодилърите да им се обадят, да знаят че ще разпространяват наркотици и едва тогава трябва да приемат действия по тяхното задържане?“.


Според него в първите дни на протестите СДВР са подходили много сериозно, ангажиращо, дори с много тежко полицейско и жандармерийско въоръжение, което не е било необходимо в такъв обем.
„В един следващ момент, когато от политическото и държавното ръководство осъзнаха, че протестите се задълбочават, в стремежа си да свалят напрежението, те изтеглиха полицейските сили и по този начин създадоха условия, с които създадоха възможност за конфронтиране на протестиращите с антипротестиращите граждани. Целта е една-единствена – да бъде допуснато масово сбиване и това да бъде добрият повод на МВР да се възползва и да неутрализира палатковите лагери. Когато хората се бият на улицата, държавното ръководство е спокойно“, каза още ген. Григоров.


Бившият полицейски началник заяви, че е част от протестиращите и е ежедневно на площадите. Според него е видимо „как добре инструктирани хора идват с една-единствена цел – създаване на провокации и създаване на условия за сблъсък между отделни граждани“.


Григоров категоризира „Делта гард“ като „една от толерираните фирми, която е изпълнявала много конкретни шпиц задачи, възложени от политическото ръководство на МВР и от Делян Славчев Пеевски. Тази фирма се появява само там, където има конкретни бизнес интереси“.
Той попита и защо не е започнато разследване срещу началника на РУ-Дупница, неизпънил решение на ЧСИ, за да бъде въведен във владение собственикът на завода за асансьори в града.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ

Елена Йончева: Идват тежки процедури за Борисов

„Рaбoтим дa имa дeбaти зa cитуaциятa в Бългaрия в плeнaрнaтa зaлa нa Eврoпeйcкия пaрлaмeнт oщe тoзи мeceц. Oттaм нaтaтък cлeдвaт тeжки прoцeдури,...

Борисов подава оставка днес?

Миниcтър-прeдceдaтeлят Бoйкo Бoриcoв щe пoдaдe ocтaвкaтa нa прaвитeлcтвoтo в чeтвъртък, пише ФAКТИ, позовавайки се на oтличнo ocвeдoмeн изтoчник.Кaтo пoвoд зa кaпитулaциятa...

Директорът на театъра в Тулуза Галин Стоев със съсипващо писмо до Борисов

Известният български режисьор Галин Стоев, който е директор на Националния драматичен театър в Тулуза, Франция, изпрати изключително остро писмо до премиера Бойко...

Все повече региони в България са пред водна криза

Все повече региони в България са пред водна криза. Десетки села в община Крумовград изпитват недостиг на вода заради климатичните промени, липсата...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ефр от запаса Николай Николов on Връщат казармата догодина?
Красимир Киров on Връщат казармата догодина?
Млад меринджей on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?