1.1 C
София
петък, октомври 23, 2020
Начало България Проучване: Държавите без имунизация с БЦЖ дават повече жертви на COVID-19

Проучване: Държавите без имунизация с БЦЖ дават повече жертви на COVID-19

Учени от различни държави надигнаха глас и вече се правят проучвания, че ваксината против туберкулоза може да се окаже преграда за коронавируса или поне да го обезсили. За това съобщават световните медии, в това число АФП и РИА „Новости“.

Учени от различни държави, включително австралийски, изследват тази зависимост, а американски епидемиолози вече са открили връзка между смъртността от COVID-19 в различните страни и тези, в които отдавна и масово се слага задължително ваксината БЦЖ на населението. Резултатите от изследването са публикувани в портала medRxiv, съобщава РИА „Новости“.

„Страните, където масовата имунизация с БЦЖ не е била въведена, в това число Италия, Нидерландия и САЩ, са много по-силно засегнати от COVID-19“, пишат учените. Те твърдят, че ваксинацията с БЦЖ снижава нивото на заразяване с вируса. Според изследователите, комбинацията между намаляването на смъртността и заболеваемостта може да направи това ваксиниране против туберкулозата едно от главните оръжия в борбата с коронавируса. В рамките на изследването учените са проверили доколко ваксинирането с БЦЖ само по себе си може да повлияе на разпространението на коронавируса и на риска от смърт сред най-уязвимите слоеве на населението.

Освен това е било проучено как влияе стандартът на живот в съответната държава, както и развитието на съответната здравна система върху разпространението и смъртността от коронавируса. Става ясно, че темпът на разпространението и нивото на смъртност зависят от икономическите показатели на съответната държава, но също така, че в редица държави, като САЩ, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни, това се опровергава. Във всички тези страни никога не е била прилагана масовата ваксинация с БЦЖ, а някъде започнали да използват сравнително неотдавна. Авторите на изследването смятат, че това е повлияло на факта, че в тези страни честотата на заразените е четири пъти повече спрямо средните нива по света. Аналогични са и резултатите за ръста на смъртността.

Учените отбелязват, че в не особено богатите държави, където поставят БЦЖ на населението редовно и продължително време, се забелязва много ниско ниво на смъртност от коронавирусната инфекция, несъотносимо с икономическото развитие и жизнен стандарт в съответната страна. В този смисъл вниманието на изследователите е привлечено от Бразилия. Учените са убедени, че това говори за ефективността на БЦЖ за защитата на организма от новия коронавирус, наречен COVID-19.

Освен това изследователите обръщат внимание и на статистиката на разпространението на вируса в Китай, където БЦЖ са поставяли на хората още през 50-те години на миналия век, но по времето на „културната революция“ 1966-1976 масовата ваксинация е била прекратена.

Според автора на изследването Арън Милър това решение е изиграло своята роля за уязвимостта на отделна прослойка от населението на първия етап от разпространението на коронавируса там.

В България ваксинирането срещу туберкулоза от години е редовно и е в задължителния имунизационен календар, като се прави особено редовно в детска възраст. Само преди няколко дни, на 26 март, страната отбеляза деня за борба с туберкулозата със задоволството, че у нас тя прогресивно намалява именно благодарение на редовната имунизация.

У нас всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза, а на 7 и 11-годишна възраст се прави реимунизация. За последните 10 години в България e налице тенденция за намаляване заболяемостта от туберкулоза. Общият брой на регистрираните с туберкулоза лица през 2019 г. е 1 344, спрямо 1 358 за 2018 г. За сравнение, техният брой през 2008 г. е 3 150. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е над два пъти по-голям от този на жените, а при децата до 17 г. случаите през 2019 г. са 65.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ

Елена Йончева: Идват тежки процедури за Борисов

„Рaбoтим дa имa дeбaти зa cитуaциятa в Бългaрия в плeнaрнaтa зaлa нa Eврoпeйcкия пaрлaмeнт oщe тoзи мeceц. Oттaм нaтaтък cлeдвaт тeжки прoцeдури,...

Борисов подава оставка днес?

Миниcтър-прeдceдaтeлят Бoйкo Бoриcoв щe пoдaдe ocтaвкaтa нa прaвитeлcтвoтo в чeтвъртък, пише ФAКТИ, позовавайки се на oтличнo ocвeдoмeн изтoчник.Кaтo пoвoд зa кaпитулaциятa...

Директорът на театъра в Тулуза Галин Стоев със съсипващо писмо до Борисов

Известният български режисьор Галин Стоев, който е директор на Националния драматичен театър в Тулуза, Франция, изпрати изключително остро писмо до премиера Бойко...

Все повече региони в България са пред водна криза

Все повече региони в България са пред водна криза. Десетки села в община Крумовград изпитват недостиг на вода заради климатичните промени, липсата...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ефр от запаса Николай Николов on Връщат казармата догодина?
Красимир Киров on Връщат казармата догодина?
Млад меринджей on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?