1.1 C
София
събота, февруари 27, 2021
Начало България Адвокат: Всеки може да обжалва заповедта за носенето на маски, вижте как!

Адвокат: Всеки може да обжалва заповедта за носенето на маски, вижте как!

Не само НЕ смятаме да изпълняваме незаконосъобразни заповеди, но и ще се борим срещу тях с всички законни средства. Написахме и изпратихме жалба до Върховния съд, срещу заповедта за маските. Можете да е присъедините или пък не. Това написа в блога си адвокат Николай Хаджигенов, специализирал в наказателно право, непозволено увреждане, търговско право, данъци, финанси, авторски права – патентен адвокат (представител по индустриална собственост), обезщетения, застрахователно право.

.

Ето и самата жалба:

ДО

ВЪРХОВЕН АДМИНИСТАТИВЕН СЪД

Срещу

Заповед № РД-001-168/30.03.2020г.

на Министъра на здравеопазването

ЖАЛБА

oт Николай Димитров Хаджигенов със съдебен адрес: гр.София, ул. „Лавеле №11“, ет.2, ап.4, 088/8844566, nikolaj@hadjigenov.com;

Госпожо/Господин Председател,

обжалвам изцяло горецитираната заповед, като неправилна, незаконосъобразна и постановена в нарушение на установените правила.

В грубо нарушение на закона, обжалваната заповед създава задължението за всички български граждани, постоянно да носят защитни маски за лице, намирайки се в закрити и открити публични места на основание чл. 63 ал. 1 от Закона за здравето.

На първо място, чл. 63 ал.4 от Закона за здравето предвижда:

„Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети.“

Обжалваната заповед не предвижда осигуряването на защитни средства, но предвижда санкции в огромни размери от неизпълнението и.

Независимо от това ноторно е, че към датата на издаване на обжалваната заповед, защитни маски не са налице в търговската мрежа и обективно не е възможно заповедта да бъде изпълнена.

Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани.

На следващо място, считано и до момента информацията подавана от правителството и националните щабове 1 и 2, досежно носенето на предпазни маски е че носенето им е безполезно, доколкото последните не осигуряват, каквато и да било ефективна защита.

Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба за право и грубо нарушава правата на гражданите.

На последно място, дори да приемем, че носенето на защитни маски би имал положителен ефект, въвеждането на подобна мярка повече от две седмици след въвеждане на карантина и извънредно положение е не само безпредметно, но и умишлено въвежда в заблуждение българските граждани, че не прилагането на заповедта ще нанесе вреди на живота и здравето на хората.

Предвид горното, моля да отмените изцяло обжалваната заповед.

NB:

Моля да спрете предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне.

Моля да бъде назначена тройна съдебно медицинска експертиза в състав: епидемиолог, вирусолог, специалист по защитни средства със следната задача:

Вещите лица да отговорят какъв тип защитни средства (маски) са ефективни с цел ограничаване, разпространението на COVID 19.

Какъв е размерът на процесният вирус и може ли последният да бъде спрян от носене на обичайна, хирургична или противопрахова маска.

Прилагам копие от Заповед № РД-001-168/30.03.2020г. на Министъра на здравеопазването.

София                                         Николай Хаджигенов

30.03.2020г.

Можете да изпратите ваша жалба срещу заповедта или да ползвате изцяло или частично моята, нанасяйки вашите имена и адрес.

Заповед на МЗ rd-01-168

Жалба Ж ВАС

Върховен административен съд

edocuments@sac.justice.bg

Адрес: София 1301,
бул.”Александър Стамболийски” 18

17 КОМЕНТАРИ

 1. Браво, адвокат Хаджигенов! Написаната от Вас позиция, изцяло съвпада с моето мислене по даденият въпрос! Няма начин в министерството на здравеопазването да „не знаят“, че задължителното носене на маски, няма да постигне желаният ефект!!! От друга страна, НЕносенето на същите тези маски, дава шанс за спекула от търговците, които ги предлагат (цената им многократно е завишена), а също така, се дава шанс на полицаите да ни налагат огромни глоби за нищо – просто, маските не са в състояние да ни предпазят от въпросният Корона вирус!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Мисля да подкрепя жалбата с направеното изявление за това кога, как и защо се носи предпазна маска! Защо се различава нашия закон от препоръките им които са напълно противоположни, за мое учудване почти никой не беше си направил труда да чуе какво казват те по-въпроса, а те се обръщат към цял свят… Ето го от официалния им сайтhttps://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks  

   Ясно е че пак се е опряло до бизнеса, това е ненормално да си противочерим толкова с тях и да наложим точно обратното, ненормално е !

 2. Браво Хаджигенов,жалкото е че такива адвокати и прокорори са вече на едната ръка да ги броиш!!

 3. Г-н Хаджигенов, вярно е, че маската не предпазва носещия, тя защитава околните от това, което издишва човекът с медицинска маска. Приемам, че презумпцията на заповедта е такава – аз съм длъжна да нося маска, за да защитя минувачите и хората в магазина от себе си, понеже макар и да се чувствам в пълно здраве, не зная, каква флора се намира в моите дихателни пътища.
  Обаче, в новините на главните медии липсва информация за начина, по който гражданите да ползват маските безопасно. Това са правила, които се изучават в медицинските колежи и гражданите не са длъжни да ги знаят. Но, след като човек е длъжен да излиза с маска, той трябва да бъде информиран от същата институция, която издава заповедта. Аз обвинявам институциите и медиите за липсата на грамотна информация. Така те вкарват населението в някакъв несериозен маскарад.

 4. Абе вие нормални ли сте! Адвоката си седи у дома и си работи и ви ебава,разбира се за да има върху какво да работи.А тези които работят в магазини,аптеки,застрахователни офиси,те да умират,така ли? Защото някой си Ганьо се чуди как да е все накриво и не му се спазват елементарни изисквания!Яко глоби за тези които не носят маско,даже и бой по възможност.Защото след 2-3-5 месеца,когато 80 % от населението не работи,защото е заболяло,ще ревете,че нямате пари,че няма от къде да си куите най-необходимите неща!!! Така,че спазвайте и не се хващайте на капаните на хитрите адвокати!

 5. Браво на адвокат Хаджигенов! Благодаря ви за почтеността! Това е просто един проект за страхотни приходи в нечии джобове!

 6. И къде в заповедта закона е дефинирано понятието маска. Може да са бикини на жената , чашка от сутиен и т.н. каквито се нагледахме в нета

 7. И къде в заповедта закона е дефинирано понятието маска. Може да са бикини на жената , чашка от сутиен и т.н. каквито се нагледахме в нета

 8. Маските трябва да се носят от всички. Това е старо, утвърдено изискване в медицината при остри респираторни инфекции. Не е работа на адвокати и други университетски специалисти, както и на дежурните фейсбук енциклопедисти да дават мнения по ефективността на предпазните средства и други медицински проблеми позовавайки се на журналистически писания и на пропагандни клишета на международни структури под управлението на неолибералите, които от десетилетия работят за срив на популацията и с пандемията уреждат този срив в оперативен порядък – виж им резила сега на Запад.

  По-добре една мярка в повече – макар и с малък ефект, отколкото една мярка по-малко – увеличаваща риска от масов мор.

  Ако трябва да се уточни нещо в случая е КАК да се снабдят гражданите с маски с повишена защита? Какъв ще е редът и в какви срокове ще стане това? Как ще бъдат защитени гражданите срещу неизбежната спекула и срещу наказателни мерки, по независещи от тях причини?

  Вместо адвокатски писания срещу маските, адвокатът да съчини запитване до Правителството по тези спешни въпроси. ОК?

 9. Администратор/ке, какво не ти хареса в моя коментар? Или държиш на всяка цена да ликвидираме този калпав народ, който създава проблеми на резидентите Ви. Ти от соросоидите ли си?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ

Тежки рестрикции предлага НОЩ заради коронавируса. Ще важат поне до Коледа

Тежки рестрикции предлага Националният оперативен щаб, стана ясно по време на извънреден брифинг на Министерския съвет. Здравният министър Костадин...

Бил Гейтс прогнозира нова пандемия след три години

снователят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира, че след три години може да възникне нова пандемия за човечеството. Той разговаря...

Част от учениците от 5 до 12 клас се завръщат в училище днес

От днес учениците от 5 до 12 клас трябва да се завърнат в класните стаи според заповедта на министъра на здравеопазването.

Десислава Атанасова: Може би ще спечелим изборите

Може би ще спечелим изборите с това, че сме спазили обещанията си и ангажимента си към тези, които са ни избрали. Това...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ефр от запаса Николай Николов on Връщат казармата догодина?
Красимир Киров on Връщат казармата догодина?
Млад меринджей on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?