1.1 C
София
събота, февруари 27, 2021
Начало България Иван Костов: Чакам извинение от българското общество

Иван Костов: Чакам извинение от българското общество

„Нито един от министрите от кабинета ми не е сред богатите хора в България днес и аз съм го написал в книгата си. Тези хора, дори да са повишили жизненото си равнище, не са станали богаташи, други станаха богаташи“.

Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю за bTV относно приватизацията по времето на неговото управление (1997-2001 г.). Той коментира изказването от миналата седмица на проф. Стив Ханке, известен у нас като „Бащата на валутния борд в България“, който обяви, че е занесъл куфарчи с доказателства за корупционни приватизационни сделки на президента Петър Стоянов, който пък се обадил на Костов да му се кара, че Ханке го бил хванал в крачка.

Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили. Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара – никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да каже, че ме е хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал“, уточни Костов.

Бившият премиер призна, че е имало сигнали за корупция, но те са били препратени към прокуратурата. Той допълни, че подобни сигнали е имало от профсъюзите и от частни лица.

500 сделки след 2001 г. бяха проверени. Не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани. Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството – поне двама“, каза Костов и допълни, че обвиненията са паднали в съда.

Той обясни твърдението на Ханке с наранено его, защото не го е възприемал за Баща на валутния борд. 

Що се отнася до смяната на 10 министри точно преди Коледа през 1999 г., Костов обясни че до това се е стигнало след доклад на НСБОБ и НСС за корупция.

„Петър Стоянов реши да изнесе тази информация по време на президентските избори при кандидатстването за втори мандат и видяхте какво се случи. Хората не реагираха добре на такава информация и той загуби изборите“, допълни Костов.

Бившият премиер разказа, че тогавашният съпруг на Надежда Михайлова (б.р. – тя бе министър на външните работи в правителството на Костов) е участвал в приватизационни сделки, въпреки изричната забрана членове на СДС и техни роднини да купуват предприятия. Той допълни, че винаги е реагирал при информация, че хора от правителството вършат нередности.

„Защо да я сменям (Михайлова)? Мъжът ѝ е участвал в приватизацията, но нарушил ли е закона? Никой не е доказал, че е нарушил закона. Аз никога не съм твърдял, че приватизацията носи справедливост за всички“, допълни той.

Костов заяви, че се допуска груба фалшификация на фактите за приватизационния процес у нас.

„Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите, въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха – те имаха активи, но и пасиви“, каза той.

Костов цитира сметки, според които почти 33% от приватизацията е извършена при правителството на Жан Виденов, 2% от правителството на Любен Беров, а 54% при управлението на ОДС. Останалите са приватизирани в следващите правителства – на Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и ГЕРБ.

„Нито аз, нито който и да било от моето семейство, мой роднина, не е участвал в процеса на приватизацията. Ролята на министър-председателя е да управлява огромен обществено-икономически процес на смяна на системата. Изважда се страната от катастрофа, в която тя е изпаднала, създава се частно предприемачество и пазарна икономика. Това са управлявали министър-председателите. Аз не съм стоял на гише и не съм дребен гешефтар. Много пъти съм казвал: Елате да търсим в Драгалевци в мазето къде е онази 50% купена от мен собственост. Чакам извинение аз от българското общество, което ме набеди, че съм купил едва ли не половината от нещата от приватизацията, които са продадени. Което е огромна задушаваща обществените представи лъжа. Това е истинска измама, защото аз нищо не съм купил“, завърши Иван Костов.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Недраги Господине,благодарение на вашето управление България пропадна в яма без дъно!Благодарение на вас 80% от пенсионерите останаха с неприлично малки пенсии и
    обречени на жалко съществуване.Благодарение на вашите усилия без време си отидохамного българи.Господинчо бяхте наглец и икономически мърляч,човек без съвест,с небивало его.Самозабравил се плъшок,безхаберник и безсъвестник!Вие паднете на колене ПУБЛИЧНО пред Парламента и поискайте извинение от народа си.И моля не ни разказвайте приказки от 1001 нощ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ

Тежки рестрикции предлага НОЩ заради коронавируса. Ще важат поне до Коледа

Тежки рестрикции предлага Националният оперативен щаб, стана ясно по време на извънреден брифинг на Министерския съвет. Здравният министър Костадин...

Бил Гейтс прогнозира нова пандемия след три години

снователят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира, че след три години може да възникне нова пандемия за човечеството. Той разговаря...

Част от учениците от 5 до 12 клас се завръщат в училище днес

От днес учениците от 5 до 12 клас трябва да се завърнат в класните стаи според заповедта на министъра на здравеопазването.

Десислава Атанасова: Може би ще спечелим изборите

Може би ще спечелим изборите с това, че сме спазили обещанията си и ангажимента си към тези, които са ни избрали. Това...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ефр от запаса Николай Николов on Връщат казармата догодина?
Красимир Киров on Връщат казармата догодина?
Млад меринджей on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?
Преебаният военен on Връщат казармата догодина?